PFAS: Hvad er PFAS, og hvordan påvirker det miljøet og os som forbrugere?
Hvad er PFAS? – Per- og polyfluoroalkylstoffer (PFAS) er en gruppe af menneskeskabte kemikalier, der har været i brug siden 1940’erne. På grund af deres unikke egenskaber, såsom vand- og fedtafvisning, har PFAS fundet anvendelse i mange forskellige produkter, herunder brandskum, mademballage og tekstiler (EPA, 2021). Men PFAS er også kendt som “evighedskemikalier” på grund af deres vedholdenhed i miljøet og evne til at akkumulere i levende organismer, hvilket har givet anledning til alvorlige bekymringer for miljøet og folkesundheden (Ritter, 2021).
Hvad er PFAS?
PFAS er en stor gruppe af kemiske forbindelser, der indeholder over 4.700 forskellige stoffer. De mest kendte og undersøgte af disse er perfluorooctansulfonat (PFOS) og perfluorooctansyre (PFOA) (OECD, 2021). På grund af deres kemiske struktur er PFAS ekstremt stabile, hvilket betyder, at de ikke nedbrydes naturligt i miljøet. Dette gør dem til meget vedholdende forurenende stoffer (Ritter, 2021).
PFAS i miljøet
PFAS frigives til miljøet gennem industriel produktion, brug og bortskaffelse af produkter, der indeholder kemikalierne. De har været fundet i både luft, vand og jord på globalt plan (Land et al., 2018). En grund til bekymring er deres evne til at ophobe sig i fødekæden. Forskning viser, at PFAS kan akkumulere i fisk og andre dyr og dermed påvirke hele økosystemer (Giesy & Kannan, 2001).
PFAS og menneskers sundhed
Flere studier har vist, at udsættelse for PFAS kan have negative helbredseffekter på mennesker. Disse effekter inkluderer forstyrrelser i hormonsystemet, nedsat immunforsvar og øget risiko for kræft (ATSDR, 2021). Mennesker kan blive udsat for PFAS gennem indtagelse af forurenet vand eller mad, indånding af forurenede luftpartikler og direkte kontakt med PFAS-holdige produkter (EPA, 2021).
Forbrugerens rolle
Som forbruger er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke produkter der indeholder PFAS, og at træffe informerede valg for at reducere eksponering. I Danmark har flere virksomheder og detailhandlere taget initiativ til at fjerne PFAS fra deres produkter. For eksempel har Coop Danmark besluttet at udfase PFAS fra deres eget emballage og tekstilprodukter. Derudover arbejder den danske regering og EU på at begrænse brugen af PFAS gennem strammere lovgivning.
Yderligere ressourcer og information
For at lære mere om PFAS og deres indvirkning på miljøet og menneskers sundhed, kan du besøge følgende kilder:
- U.S. Environmental Protection Agency (EPA): https://www.epa.gov/pfas
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC) & Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR): https://www.atsdr.cdc.gov/pfas/index.html
- Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD): https://www.oecd.org/chemicalsafety/risk-management/pfas/
- Ritter, S. K. (2021). The PFAS problem. Chemical & Engineering News, 99(1): 28-35. https://cen.acs.org/environment/persistent-pollutants/PFAS-problem/99/i1
- Danwatch (2020): PFAS i forbrugerprodukter: I USA er selv den mindste mængde PFAS skadelig for forbrugere. Imens flyder stoffet på stranden i Thyborøn. – Danwatch
Konklusion
PFAS er en gruppe kemikalier, der på grund af deres unikke egenskaber og vedholdenhed i miljøet, udgør en trussel mod både miljøet og folkesundheden. For at mindske risikoen for eksponering er det vigtigt, at forbrugere er opmærksomme på, hvilke produkter der indeholder PFAS, og at træffe informerede valg i deres køb. Samtidig er det afgørende, at lovgivning og industri tager skridt mod at reducere brugen og frigivelsen af PFAS i miljøet.
læs også: Bæredygtige valg i hverdagen gennem mærker og apps